top of page

UYGULAMA ALANLARI

1

CEZA HUKUKU

Ceza hukuku, suç teşkil eden bir haksızlığa karşı olarak devletin savcılık ve buna bağlı olarak  adli kolluk vasıtası ile resen ya da kanunda belirtilen durumlarda şikayet veya ihbar üzerine harekete geçerek söz konusu haksızlığı işleyen kişiyi sırası ile soruşturma ve kovuşturma işlemlerinden geçirerek ilgili kişinin suçu işlediği konusunda her türlü şüpheden uzak, kesin ve somut delillere ulaştıktan sonra verilecek cezanın infazı ile ilgilenen bir hukuk dalıdır.

2

AİLE HUKUKU

Toplumun en küçük yapı taşı olan aile kurumunu ve bu kurum içerisinde doğabilecek her türlü uyuşmazlıkları kapsayan Aile Hukuku 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu kapsamında ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. İlgili kanunda Aile Hukukundan doğabilecek nişanlanma, evlenme, boşanma, mal rejiminin tasfiyesi, velayet, soybağı, tanıma-tenfiz, nafaka, maddi ve manevi tazminat başta olmak üzere aile hukukundan doğacak tüm uyuşmazlıklar ayrıntılı olarak düzenlenmiştir.

3

TAZMİNAT HUKUKU

Haksız bir fiil sebebiyle zarar gören gerçek ve tüzel kişilerin söz konusu zararların tazmini amacıyla zarara doğrudan ya da dolaylı olarak sebebiyet veren kişilere karşı yasal yollara başvurarak söz konusu zararları tazmin etme imkanı sağlayan tazminat hukuku 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu başta olmak üzere İş Kanunu, CMK, KTK, TMK gibi birçok kanunda kendi içerisinde ayrı düzenlemeler içermektedir. Tazminat Hukuku kapsamında Trafik Kazası, İş Kazası, Haksız Tutuklama, Kişilik Haklarına Saldırı gibi sebeplerden ötürü zarar gören kişiler işbu zararlarını tazmin yoluna başvurmaktadır.

4

İŞ HUKUKU

İlk olarak 18. yy da İngiltere'de başlayan ve daha sonra Dünyanın diğer çeşitli ülkelerinde gözüken Sanayi Devrimi ile birlikte üretimin artması, sanayileşme ve makineleşmenin hayatımıza girmesi ile çalışan işçi sınıfının da bir takım hak ve yükümlülükleri gündeme gelmiştir. İş hukukunun ortaya çıkış amacı işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlıkları çözmekle birlikte aynı zamanda işçinin korunmasıdır. İş hukuku işçi, işveren ve devlet arasındaki ilişkileri düzenler. Bağımsız çalışanlar ve devlet memurları iş hukukunun kapsamına girmezler. Bireysel iş hukuku işçilerin işverenle karşılıklı birebir ilişkilerini düzenlemektedir. Toplu iş hukuku ise işçilerin bir araya gelerek oluşturdukları işçi sendikaları, işverenlerin bir araya gelerek oluşturdukları işveren sendikaları arasındaki ilişkileri düzenlemektedir.

5

İDARE HUKUKU

İdare Hukuku, taraflarından en az birinin idare olduğu ve idarenin kamu gücü kullanma yetkisiyle donatıldığı hukuki ilişkilere uygulanan ve kaynağını başta anayasa olmak üzere pozitif hukuk kurallarından alan bir hukuk dalıdır. Temelini anayasadan alan bu hukuk disiplininin amacı, kamu yararını gerçekleştirmek ve idarenin işleyişini belirlemektir. Kendi içerisinde iptal davaları ve tam yargı davaları olmak üzere iki başlıkta toplanan idare hukuku uyuşmazlıkları Kamu görevlilerinin bağlı oldukları kurumları ile arasında doğabilecek atama işlemleri, özlük hakları, disiplin işlemleri başta olmak üzere idarenin eylem ve işlemlerinden doğacak her türlü uyuşmazlığı kapsamaktadır.

bottom of page